YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.
  • Arşiv Düzen Denetim Hizmetleri
  • Danışmanlık Muhasebe Mali Müşavirlik
  • Vergi Mevzuatı Birikim Tecrübe

Bir defaya mahsus Ek Vergi getirilmiştir

12 Mart 2023 tarih ve 32130 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 7440 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da bir defaya mahsus Ek Vergi de yer almıştır. Konu ile ilgili açıklamalarımız aşağıdadır. Öte yandan, Kanunda bu verginin uygulaması ile ilgili usul ve esasların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacağı belirtilmiştir.

EK VERGİNİN MÜKELLEFİ

Ek Verginin mükellefi, kurumlar vergisi matrahının hesabında aşağıda belirtilecek nitelikteki istisna veya indirim veya indirimli kurumlar vergisinden yararlanan kurumlar vergisi mükellefleridir.

Ancak, 6/2/2023 tarihi itibarıyla, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar ek vergiden muaftır.

EK VERGİNİN KONUSU

Ek Verginin konusu, kurumlar vergisi matrahının hesabında kurum kazancından teşvik amacıyla indirim konusu yapılan istisna kazanç veya indirimlerdir. Diğer bir deyişle, vergi teşvik amacı taşımayan indirimler (örneğin, konusu kalmayan karşılık indirimi vs.) bu vergi ile ilgisi yoktur.

Ek Verginin Konusuna Girmeyen Kurumlar Vergisi İstisna Kazanç ve İndirimleri Kanunda, kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılan aşağıdaki istisna veya indirime konu kazançlar/harcamalar üzerinden Ek Verginin hesaplanmayacağı belirtilmiştir:

1. Kurumlar Vergisi Kanununun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının;

 (d) bendinde yer alan (Türkiye’de kurulu yatırım fonları ve ortaklıklarının kazançları),

 (i) bendinde yer alan (kooperatiflerin dağıttıkları risturnlar),

 (j) bendinde yer alan (taşınır ve taşınmaz malların 6361 sayılı kanun kapsamında sat-geri al-kirala işleminden kaynaklanan kazançlar),

 (k) bendinde yer alan (varlık ve hakların kira sertifikası ihracı amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla satışından doğan kazançlar

2. Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 14’üncü maddesi kapsamındaki indirimler (kur korumalı mevduat hesabı ile ilgili kazançlar)

3. Kurumlar Vergisi Kanununun 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının;

 (b) bendinde yer alan (spor kulüplerine ilişkin sponsorluk harcamaları)

 (c) bendinde yer alan (kamu kurumu ile belirli vakıf ve derneklere yapılan ve kazancın %5 ile sınırlı bağış ve yardımlar),

 (ç) bendinde yer alan (kamu kurumlarına eğitim/sağlık/vs. amacıyla tesis bağışı veya tesis inşası bağışı veya tesis gideri bağışı),

 (d) bendinde yer alan (Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen bağış ve yardımlar),

 (e) bendinde yer alan (Cumhurbaşkanınca başlatılan kampanyalara yapılan bağışlar),

 (f) bendine yer alan (Kızılay ve Yeşilay’a yapılan bağışlar),

 (g) bendinde yer alan (girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarlar),

 (h) bendinde yer alan (engellilere yönelik ilişkin korumalı işyeri indirimi)

4. Gelir Vergi Kanununun geçici 61’inci maddesi kapsamında tevkifata tabi yatırım indirimi istisnası,

5. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 407’inci maddesi kapsamında tanımlanan mikro ve küçük işletmelerin teknoloji geliştirme bölgeleri ve Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden elde ettikleri istisna kazançları,

6. Diğer kanunlar uyarınca kurum kazancından indirilebilen bağış ve yardımlar,

Ek Verginin Konusuna Giren Kurumlar Vergisi İstisna Kazanç ve İndirimleri Yukarıda, Ek Verginin konusuna girmeyenler tek tek sayılmış bulunduğundan, bu sayılanlar dışında kalan, ister kurumlar vergisi kanunu ister diğer kanunlarda yer alan, kurumlar vergisi istisna ve indirimleri Ek Vergiye tabi olacaktır.

EK VERGİNİN ORANI

Ek Vergi oranı;

 Kurumlar Vergisi Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan yurtiçi iştirak kazançları ile yurtdışından elde edilen ve en az %15 vergi yükü taşıyan yurtdışı iştirak kazancı, yurtdışı işyeri kazancı, yurtdışı inşaat/teknik hizmet kazancı ve yurtdışı iştirak satış kazancı istisnası üzerinden %5,

 Kapsama giren diğer istisna ve indirim üzerinden ise %10, oranında hesaplanır.

Kurumlar Vergisi Kanunun 32/A Maddesinde yer alan Yatırım Teşvik Belgesine bağlanan yatırımlarla ilgili istisna söz konusu ise; bu vergi, indirimli kurumlar vergisinin uygulandığı kurumlar vergisi matrahına uygulanacaktır.

EK VERGİNİN BEYAN VE ÖDEMESİ

Ek Vergi, 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde gösterilecektir. Beyanname üzerinde hesaplanan Ek Vergi iki taksitte ödenir; ilk taksiti kurumlar vergisinin ödeme süresinde (Nisan 2023), ikinci taksiti ise bu süreyi takip eden dördüncü ayda (Ağustos 2023) ödenecektir.

Özel hesap dönemine tabi mükellefler ise bu vergiyi 2023 yılı içinde sona eren hesap dönemi için verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde göstereceklerdir. Ve yukarıdaki mantığa göre iki taksitte ödeyeceklerdir.

Ek Vergi gider veya indirim olarak dikkate alınamaz ve başka vergiden mahsup edilemez.

DUYURULAR VE BÜLTENLER

11

Mar

Mar

Alacak ve borç senetleri reeskont oranı

Alacak ve borç senetleri reeskont oranı

Daha Fazla Bilgi

28

Oca

Oca

2024 Yılı sonu değerlemesinde kullanılacak döviz kurları

2024 Yılı sonu değerlemesinde kullanılacak döviz kurları

Daha Fazla Bilgi

02

Oca

Oca

2025 yılı Asgari Ücret tutarları ve istisnası ile SGK prim kesintisi taban ve tavanı

2025 yılı Asgari Ücret tutarları ve istisnası ile SGK prim kesintisi taban ve tavanı

Daha Fazla Bilgi

02

Oca

Oca

2025 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi

2025 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi

Daha Fazla Bilgi

Haber Bülteni

Haber Bültenine katılmak istiyorsanız aşağıdaki kutucuğa E-Posta adresinizi girip gönder butonuna basınız.

GÖNDER
İçerik Yönetimi ve Web Tasarım