e-Bilet
Maliye Bakanlığı tarafından 25 Aralık 2015 tarih ve 29573 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 462 ve 463 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle, elektronik bilet uygulaması ile ilgili düzenleme yapılmıştır. Konu hakkında açıklamalarımız aşağıdaki gibidir.
1. E-BİLET DÜZENLEME İZNİ VERİLENLER
Aşağıdaki kişilerin hizmetleri için e-Bilet düzenlemeleri yeterli görülmüştür; e-Bilet düzenledikleri satışları için ayrıca e-fatura düzenlemelerine gerek bulunmamaktadır:
• Hava yolu ile yurtiçi ve yurtdışı yolcu taşımacılığı işi ile iştigal edenler,
• Sinema, tiyatro, konser, spor müsabakası ve benzeri etkinlikler için bilet düzenleyenler
Düzenlenen e-Biletlerin elektronik ortamda muhafazası ve ibrazı zorunludur.
2. E-BİLET DÜZENLEME İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
E-Bilet uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:
• E-Fatura Uygulamasından yararlanma iznine sahip olmaları,
• Sözügeçen Tebliğlerde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, e-Biletleri düzenleyebilme ve e-Biletleri sunabilme konusunda hazırlıklarını tamamlamış olmaları,
• Tebliğlerde yer alan raporlama gereksinimlerinin karşılanması hususunda gerekli altyapı ve hazırlıklarını tamamlamış olmaları.
3. DÜZENLENEN E-BİLETİN İLETİMİ
Sinema, Tiyatro, Konser, Spor Müsabakası Ve Benzeri Etkinlikler İçin e-Bilet Düzenleyenler:
e-Bilet düzenleme izni alan bu kişilerin bu e-Biletlerin iletimini de elektronik ortamda yapmaları gerekir. Muhatabı tarafından istenilmesi halinde düzenledikleri e-Biletin kağıt çıktısını da teslim edebileceklerdir. Elektronik sertifika ile imzalanmış bu e-Biletin kağıt çıktısının ayrıca imzalanmasına kaşe/damga tatbik edilmesine gerek bulunmamaktadır.
Hava Yolu İle Yurtiçi Ve Yurtdışı Yolcu Taşımacılığı İşi İle İlgili e-Bilet Düzenleyenler:
Bu kişiler düzenledikleri e-Biletlerin iletimi için iki şekilde izin alabilirler; kağıt ortamında veya elektronik ortamda iletim.
• Kağıt ortamda iletim izni alınmış ise, oluşturulmuş bu e-Biletin elektronik sertifika ile imzalanmasına gerek yoktur ancak bu defa, bunların muhatapları tarafından vergi işleminde tevsik edici vesika olarak kullanılabilmesi için havayolu firmaları tarafından kaşe/damga tatbik edilmesi, acentelar tarafından ise kaşe/damga tatbik edilmesi ve imzalanması gerekir.
• Elektronik ortamda iletim izni alınmış olması halinde, oluşturdukları e-Biletleri elektronik sertifika ile imzalanmış olarak elektronik ortamda teslim edebileceklerdir. Muhatabın istemesi halinde, düzenledikleri e-Bileti kağıt çıktısını da teslim edebileceklerdir; elektronik sertifika ile imzalanmış bu e-Biletin kağıt çıktısının ayrıca imzalanmasına, kaşe/damga tatbik edilmesine gerek bulunmamaktadır.
4. BİLET BEDELİNİN GİDER KAYDEDİLMESİ
Yukarıdaki gibi düzenlenmiş e-Biletler, muhatapları tarafından Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tevsik edici belge olarak kabul edilecektir (muhatap e-fatura sistemine dahilse elektronik ortamda düzenlenmiş Bileti gider yazacak, e-fatura sistemine dahil değilse e-Biletin kağıt halini gider yazacaktır). Ancak, acenteler aracılığıyla yapılan hava yolu yolcu bilet satışlarında; acente bu e-Bileti kendisi gider kaydederken, muhatap adına ayrıca kendi faturasını düzenleyecek olup, muhatap da bu acente faturasını gider kaydedecektir. Öte yandan, yolcu biletlerinde yolcunun isminin yanında adına yolculuk yapılan firmanın isminin de yazılması gider yazılması açısından önemlidir.
Bu belgedeki KDV’ nin iç yüzde ile hesaplanıp indirim yapılması mümkündür. İçyüzde ile hesaplamada KDV matrahına dahil olmayan bedellerin indirilmesi gerekir. KDV’den istisna olan hizmetlerle ilgili e-Biletler için KDV hesaplanmayacağı ve indirim konusu yapılmayacağı tabiidir.
5. DEĞİŞİKLİĞİN GEÇERLİK TARİHİ
Sözü geçen uygulama Tebliğin yayım tarihinden itibaren, yani 25 Aralık 2015 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.