Internet ortamında alınan reklam hizmeti için yapılacak ödemelerde vergi tevkifatı
Internet ortamında alınan reklam hizmetleri için yapılacak ödemelerde gelir ve kurumlar vergisi tevkifatını işleyen 17 Seri Nolu “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 15.02.2019 tarih ve 30630 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır (Bilginiz için; Bu Tebliğin dayanağı Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunda değişiklik yapan 6745 sayılı Kanun ile 476 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıdır). Bu tebliğ ile ilgili açıklamalarımız aşağıda yapılmıştır.
VERGİ TEVKİFAT KAPSAMINA ALINAN İŞLEMLER:
İnternet ortamında verilen hizmetler karşılığı, hizmet veren veya hizmete aracılık eden kişilere yapılacak ödemeler gelir ve kurumlar vergisi tevkifatına tabi olacaktır.
Ödemeler deyimi; avans ödemeleri dahil olmak üzere, nakden veya hesaben ödemeyi veya tahakkuk ettirilmesini kapsamaktadır.
Reklam hizmeti verenin veya hizmete aracılık edenin vergi mükellef olup olmaması tevkifata engel değildir.
Hizmet alanın ödemeyi doğrudan asıl reklam hizmeti verene yapmayıp, aracılık hizmeti verene yapması durumunda; (i) hem hizmet alanın aracılık hizmeti verene yapacağı ödeme (ii) hem de aracılık hizmet verenin asıl hizmeti verene yapacağı ödeme safhalarında tevkifat gündeme gelebilir.
VERGİ TEVKİFATI YAPMAK ZORUNDA OLANLAR:
Aşağıdaki kişiler internet ortamında aldıkları hizmetler için yapacakları ödemelerden gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı yapmak zorundadır:
• Kurumlar vergisi mükellefleri,
• Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı,
• Kamu idare ve kuruluşları,
• Sair kurumlar,
• İş ortaklıkları,
• Dernek ve vakıflar,
• Diğerleri (bu diğerlerinin detayı için Gelir vergisi kanunun 94’üncü ve Kurumlar Vergisi Kanunun 15’inde maddelerine yer almaktadır).
TEVKİFAT ORANLARI
Tevkifat kapsamına giren internet hizmet ödemlerinden yapılacak gelir veya kurumlar vergisi tevkifat oranları aşağıdaki gibidir:
• Gerçek kişilere (tam veya dar mükellef) yapılacak ödemelerden %15,
• Tam mükellef kurumlara yapılacak ödemelerden %0,
• Dar mükellef kurumlar yapılacak ödemelerden %15
TEVKİFAT ZORUNLULUĞU BAŞLANGICI:
Sözügeçen ödeler için tevkifat yapma zorunluluğu 01.01.2019 tarihinden itibaren başlamıştır.
Dolayıssıyla, bu tarihten sonra yapılacak, nakden (avanslar dahil) veya hesaben ödeme veya tahakkuk ettirilen tutarlar için tevkifat yapılacaktır. Hizmet bu tarihten önce yapılmış, fakat ödeme/tahakkuk bu tarihten sonra yapılmış ise, tevkifata tabi bir işlem ise tevkifat yapılacaktır. Tam tersi durumda, örneğin belirtilen tarihten önce avans ödenmiş veya faturası bu tarihten önce düzenlenmiş ve kayıtlara alınmış ve fakat hizmetin bu tarihten sonra yapılmış olması durumunda, tevkifat yapılmayacaktır.
Sözü geçen tebliğde yer alan ve bu duruma izah eden örnekler aynen aşağıya alınmıştır.
Örnek 1: “(Z) A.Ş. Ekim 2018 döneminde (B) Reklamcılık Ltd. Şti.’den internet ortamında reklam hizmeti almış ve bu hizmete ilişkin (B) Reklamcılık Ltd. Şti. tarafından Kasım 2018 döneminde düzenlenen faturayı yasal defterlerine kaydetmiştir. Aralarındaki anlaşma gereği (Z) A.Ş. hizmet bedelinin ödemesini 15 Ocak 2019 tarihinde yapacaktır. Kasım 2018 döneminde faturanın (Z) A.Ş.’nin defterlerine kaydedilmesi ile hesaben ödeme gerçekleşmiş olduğundan 15 Ocak 2019 tarihinde yapılacak nakden ödeme üzerinden vergi kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.”
Örnek 2: “(C) A.Ş. reklam acenteliği faaliyetinde bulunan Bay (E) aracılığıyla Kasım 2018 döneminde kanuni ve iş merkezi İrlanda’da bulunan (L) Ltd.’den internet ortamında reklam hizmeti almıştır. (C) A.Ş., 100.000 ABD Doları olan hizmet bedelinin %25 lik kısmını anlaşma gereği Kasım 2018 döneminde avans olarak Bay (E)’ye ödemiştir. (L) Ltd. bu reklam hizmetine ilişkin faturayı Bay (E) adına Aralık 2018 döneminde düzenlemiş ve Bay (E) faturayı bu dönemde yasal defterlerine kaydetmiştir. Bay (E) de reklam hizmet bedeline ilişkin olarak Aralık 2018 döneminde (C) A.Ş. adına fatura düzenlemiş ve (C) A.Ş. söz konusu faturayı aynı dönemde yasal defterlerine kaydetmiştir. (C) A.Ş. hizmet bedelinin kalan kısmını 20 Ocak 2019 tarihinde Bay (E)’ye ödemiş, Bay (E) ise hizmet bedelinin tamamını 31 Ocak 2019 tarihinde (L) Ltd.’nin hesabına transfer etmiştir. Kasım 2018 döneminde yapılan avans ödemesiyle bir kısmı nakden ve Aralık 2018 döneminde faturanın (C) A.Ş.’nin defterlerine kaydedilmesiyle hesaben ödemesi gerçekleşen hizmete ilişkin olarak, 20 Ocak 2019 tarihinde Bay (E)’ye yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır. Kanuni ve iş merkezi İrlanda’da bulunan (L) Ltd. tarafından reklam hizmetine ilişkin düzenlenen faturanın Bay (E)’nin yasal defterlerine Aralık 2018 döneminde kaydedilmesi ile hesaben ödeme gerçekleşmiş olduğundan Bay (E)’nin 31 Ocak 2019 tarihinde yaptığı nakden ödeme üzerinden vergi kesintisi yapmasına gerek bulunmamaktadır.”
DİĞER HUSUS
Ticari faaliyet niteliğindeki reklam hizmetini veren veya aracılık eden ve vergi anlaşması bulunan bir ülke mukimi olan ve dolayısıyla Türkiye’de “dar mükellef” sayılan kişilerin (gerçek kişi veya hükmi kişi) bu gelirleri, bu faaliyet Türkiye’de işyeri oluşturmadığı sürece Türkiye’de vergilenmez (veya iadesi gerekir). İnternet ortamındaki reklam hizmetinin işyeri oluşturma konusu açık değildir. Kısaca, bu hizmetler için tevkitafa tabi tutulmuş dar mükellefler ile Vergi İdaresi arasında ihtilaf olma olasılığı vardır.